Stara dobra proja koja ostaje sveža danima i ne mrvi se: Samo primenite ovih 6 sitnih, ali genijalnih caka
Proja, ilustracija, Foto: Jelajelena Petrovic

prosto, a efikasno

Stara dobra proja koja ostaje sveža danima i ne mrvi se: Samo primenite ovih 6 sitnih, ali genijalnih caka

Ovih nekoliko trikova neće vam dodatno oduzeti vreme tokom pripreme, a zaista deluju

Objavljeno:

Sigurno se sećate proje, jer je proja dobro staro jelo koje i danas mnogi obožavaju, baš kao i nekada. Možda su je naše bake i deke, pa i roditelji prečesto jeli, pa im je bila "puna kapa", ali danas je rado konzumiramo i, istina, možda ne baš toliko često.

Proju možete jesti umesto hleba, uz ručak, ali i kao doručak ili večeru uz šolju jogurta ili kiselog mleka i suhomesnate proizvode.

Da vam se ne bi mrvila ili brzo osušila, važno je obratiti pažnju i na nekoliko sitnica koje znatno mogu uticati na ovo jelo.

1. Koristite grubo mleveno kukuruzno brašno

Da bi hleb bio proja, potrebno je koristiti kukuruzno brašno, a uglavnom je u pitanju grubo mleveno kukuruzno brašno koje sadrži i ljuske i klice, pa se dobija ukus sličan ukusu mekanog hleba od punog zrna.

Imajte u vidu da ovakvu proju treba držati u frižideru.

Proja
Projafoto: Jelajelena Petrovic

2. Koristite belo kukuruzno brašno

Žuto kukuruzno brašno se prodaje na svakom koraku, pa ga često kupimo bez mnogo razmišljanja, ali i to da li je brašno žuto ili belo čini razliku.

Belo brašno ima daleko finiji ukus iako se priprema od istih delova kukuruza kao i žuto.

3. Ne izostavljajte pšenično brašno

Ako u receptu nema pšeničnog brašna, verovatno je bolje da potražite novi. Pšenično brašno zapravo predstavlja vezivno tkivo proje i bez njega će biti suva i sigurno će se mrviti. Dodavanjem pšeničnog brašna to ćete sprečiti.

4. Treba da odstoji pre pečenja

Nakon što prelijete testo u lim za pečenje, ostavite proju da odstoji 10-15 minuta. Tako ćete dati vreme i priliku glutenu u brašnu da se "opusti", pa će proja ostati sočna i mekana.

5. Ubacite kremasti sastojak

Bez obzira na to da li je u pitanju kisela pavlaka, jogurt ili sir, dodavanjem jednog od tih sastojaka proju ćete učiniti mekšom.

Proja
Projafoto: Jelajelena Petrovic

Ako koristite mlečne proizvode, mlečne kiseline će popraviti teksturu peciva i pomoći sastojcima da se povežu, dok će masnoće pomoći da se zadrži vlažnost, pa će proja biti meka i sočna.

6. Ne secite dok se malo ne ohladi

Koliko god bilo teško odoleti vrućoj proji koja širi svoj miris kroz kuhinju, obavezno je prvo prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se malo ohladi, idealno oko 15 minuta.

Bonus video:

01:21

SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb

(Espreso/Superžena/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.